MOŠTÁRNU OTEVÍRÁME V ODBODÍ
OD 15.9.2022 DO 20.10.2022

PRAVIDLA MOŠTÁRNY

Vaše ovoce můžete přivézt po předchozí telefonické domluvě. Následně bude odděleně vylisováno a mošt zpracován dle Vašich požadavků. Poté Vás budeme kontaktovat,abyste si svůj mošt mohli vyzvednout. Moštování pro veřejnost zařazujeme v průběhu týdnu, dle našeho výrobního programu, většinou 2x týdně.

POŽADAVKY NA OVOCE

Vaše ovoce by mělo být vyzrálé, přebrané, bez hniloby a plísní. Prosíme ovoce nevykrajujte, velice rychle se kazí! Není třeba ovoce mýt, naše myčka se o to postará. Ovoce přivezte, prosím v nádobách, bedýnkách nebo v pytlích o max. hmotnosti 25kg pro snadnou manipulaci.

MOŠT

Čerstvý mošt je možný stočit do Vašich nádob, či našich PET lahví/kanystrů. Pasterovaný mošt stočíme dle Vašich požadavků do námi dodaných obalů, o velikosti 1l lahe sklo, nebo 3l /5l bag-in-box (vak + karton).

CENÍK

Moštování (lisování) … 7 Kč/kg
Pasterování ……………. 11 Kč/l

Obaly:

sklo 1l…..16 Kč (s víčkem twist off)

BiB 3l……30 Kč (včetně kartonové krabice)

BiB 5l …….36 Kč (včetně kartonové krabice)

V případě zájmu o vylisování vlastního ovoce nám prosím volejte na telefon uvedený v kontaktech.

ČASTO KLADENÉ DOTAZY

Záleží na druhu i odrůdě vašeho ovoce. Průměrně budete mít 0,6 – 0,8 litru šťávy z 1 kg ovoce, např. jablek. Tzn. že na 1 litr potřebujete cca 1,5 kg ovoce.

Jablka a hrušky, třešně a višně, rybíz a angrešt, hroznové víno, bezinky, případně i švestky, meruňky a broskve. Doporučujeme se domluvit předem, pokud se jedná o jiné ovoce než jablka a hrušky. Ovoce je vhodné přivést zralé, čisté, přebrané, v bedýnkách, pytlích či jiných snadno přenosných obalech.

Je to možné, především z mrkve, červené řepy a celeru. Vhodné je zeleninu lisovat v kombinaci s ovocem např. jablky.

Nejlépe po předchozí telefonické či emailové domluvě. Samozřejmě se můžete domluvit i osobně při vaší návštěvě v Cidlině. Moštárna je otevřena pro veřejnost v tomto režimu: po domluvě přivezete vaše ovoce, které vyložíte na váhu a následně na paletu, ovoce bude zařazeno dle výrobního plánu ke zpracování a odděleně zpracováno dle vašich požadavků, následně budete informování o připravenosti vašeho moštu k vyzvednutí, opět se telefonicky domluvíte, kdy si hotový výrobek vyzvednete. Tento způsob se osvědčil v uplynulých sezónách, odpadá jakékoliv čekání a výroba může plynule zařazovat zpracování vašeho ovoce.

Sezóna 2022 je s ohledem na personální zastoupení zkrácena a do určité míry omezena. Děkujeme za pochopení.

Poměr čerstvého a sušeného ovoce je přibližně 10:1 tzn. že například na 1 kg křížal potřebujete 10 kg jablek.

A) Cena za moštování obsahuje mytí, drcení, lisování, příp. filtraci a plnění.
– moštování vašeho ovoce/zeleniny ………………. 7Kč/kg

B) Pokud si budete přát šťávu pasterovat pro delší trvanlivost bude zahrnovat i cenu za pasterování.
– pasterování vylisované šťávy …………………… 11Kč/litr

C) K ceně dle zvolené služby si můžete zakoupit odpovídající obaly z naší nabídky.
– obaly pro čerstvý mošt                    PET lahve s víčkem            1, 1,5l a 2l …………..7Kč/kus                                        – obaly pro čerstvý mošt                    PET kanystr s víčkem a odnosovým uchem     3 a 5l …………..15Kč/kus
– obaly pro čerstvý i pasterovaný     skleněné lahve s víčkem TO            1l ………….16Kč/kus
– obaly pro pasterovaný mošt           bag-in-box vak v odnosovém kartonu (krabici)                               3l a 5l ………… 30Kč a 36Kč/komplet

Příklad: uvažujme výlisnost ovoce 60%, v tomto případě je potřeba na 1l šťávy cca 1,66kg ovoce (s vyšší výlisností množství ovoce klesá), záleží na obsahu šťávy v ovoci, ochotě štávu pustit, tedy na odrůdě ovoce a míře vyzrálosti ovoce. Dle toho můžeme počítat náklady na 1l v případě lahve a 3l a 5l bag-in-box balení:        1l lahev cca 39Kč; 3l bag-in-box cca 98Kč a 5l bag-in-box cca 152Kč, z toho vyplývá cena 1l zpracovaného pasterovaného a zabaleného moštu z vámi dodaného ovoce mezi 30 – 39Kč/litr dle celkového objemu balení.